sok jabłko pomarańcza
Zdrowie i Uroda

Dlaczego warto pić sok pomarańczowy?

Nie wszyscy z nas wiedza, że pomarańcze są bogatym źródłem witamin, składników odżywczych i błonnika. Przyjmowana w postaci soku zawiera kwasy organiczne, flawonoidy, karotenoidy oraz terpendy. Dlaczego warto jeszcze włączyć sok pomarańczowy do codziennej diety?

Jakie wartości odżywcze ma sok pomarańczowy?

Szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy zachowuje wiele właściwości, które możemy znaleźć w owocach wiszących na drzewach. Pomarańcze w postaci soku są bardzo skondensowane i składniki odżywcze w nim zawarte łatwo się przyswajają. Regularnie pity sok pomarańczowy jest doskonałym źródłem witaminy C, co wpływa na jego właściwości przeciwutleniające. Dodatkowo wzmacnia nasza odporność, łagodzi objawy infekcji, zmniejsza ryzyko zachorowania na zawały, poprawia ogólny stan naczyń krwionośnych i skóry oraz mniejsza ryzyko zachorowań na szkorbut, czy osteoporozę.

Zdrowotne właściwości soku z pomarańczy

Oprócz dużej dawki witaminy C, sok pomarańczowy zawiera znaczną ilość potasu, który ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dodatkowo reguluję pracę nerek i gospodarkę wodno-elektrolitową, stabilizując ciśnienie krwi oraz rytm serca. Pijąc systematycznie sok z pomarańczy nie można zapominać o jego właściwościach antynowotworowych. Niektóre źródła podają, że sok z pomarańczy może być nieoceniony w profilaktyce związanej z białaczką u dzieci, a także w przypadku nowotworów: wątroby, sutka i jelita grubego.

Pasteryzowany sok pomarańczowy

Aby zachować wszystkie najlepsze właściwości soku pomarańczowego należy, wypić go od razu albo podać procesowi pasteryzacji. Dla osób, które nie lubią kwaskowatego posmaku owoców można dodać np. jabłko i tak stworzyć sok jabłko pomarańcza, który będzie lepiej smakował i miał dodatkowo więcej właściwości odżywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *