zdrowe domowe soki
Zdrowie i Uroda

Ekonomiczne gotowanie – hit czy kit?

Każdy, kto miał przyjemność smażyć np. kotlety z wykorzystaniem starej patelni wie, że „współpraca” z nią to prawdziwe wyzwanie. Nie dość, że przypalenie w niej mięsa było niezmiernie łatwe, to jeszcze trzeba było wykorzystać w tym celu sporej ilości oleju. Na szczęście dziś oszczędne gotowanie jest możliwe.

Jak gotować taniej?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Przede wszystkim należy skorzystać z rozwiązań, jakie oferuje nowoczesna technologia. Garnek nie przekazuje już tak łatwo ciepła. Dziś korzysta się z materiałów, które skuteczniej je rozprowadzają. Dzięki temu przypalenie wspomnianego kotleta jest dużo trudniejsze. Co więcej, technologia ta nie wymaga zastosowania dużej ilości oleju. Wręcz przeciwnie – wystarczy jego odrobina, by usmażyć dobry i smaczny posiłek. Należy jednocześnie pamiętać, że na nowych patelniach można też przygotowywać potrawy starym sposobem, to jest na głębokim oleju. Bądź co bądź, przyrządzone w ten sposób potrawy smakują dużo lepiej i to nawet wówczas, gdy ich skład nie ma zbyt dużo wspólnego ze zdrowym odżywianiem.

Efektywniejsze zarządzanie ciepłem

Trzeba też podkreślić, że nowoczesne garnki elektryczne pozwalają na efektywniejsze przygotowywanie potraw z uwzględnieniem ograniczenia zużycia energii. Wszystko dlatego, że dany garnek nie pobiera cały czas energii z sieci 230 V, ale jest wyprodukowany z materiałów akumulujących ciepło. W ten sposób są też zaprojektowane znacznie większe urządzenia, w tym m.in. piekarniki. Mogą one utrzymać ciepło nawet przez kilka godzin, co dawniej byłoby w ogóle niemożliwe. Tak duży poziom termoizolacji nie tylko przedkłada się na niższe zużycie energii, ale też sprawia, że warunki w kuchni stają się znośniejsze.

Istnieją różne, mniej lub bardziej sprawdzone, sprytne sposoby na oszczędzanie energii w kuchni. Część z nich wynika ze specyficznej technologii wykonania garnków i patelni, a część z tego, jak sprawnie zarządza się energią. Nie jest bowiem tajemnicą, że nowoczesny sprzęt kuchenny jest zorientowany na oszczędzanie i na ograniczenie rachunków za prąd, wodę i gaz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *