badania laboratoryjne poznań
Zdrowie i Uroda

Mam SIBO i co teraz?

Bardzo często bóle brzucha, wzdęcia, czy zaparcia mogą świadczyć o przeroście bakteryjnym jelita cienkiego – SIBO. Szczególnie istotne jest zaobserwowanie po jakich produktach spożywczych dolegliwości się nasilają. W SIBO objawy najczęściej pojawiają się po kiszonkach, surowych owocach i warzywach, a także niektórych probiotykach i prebiotykach. Same dolegliwości są jednak niespecyficzne uniemożliwiające jednoznaczne rozpoznanie. Należy wówczas wykonać odpowiednią diagnostykę, czyli test oddechowy. SIBO najlepiej diagnozować najbardziej precyzyjnym testem czyli wodorowo-metanowym testem oddechowym.

SIBO – badanie

Poznań jest siedzibą Instytutu Mikroekologii, gdzie jest możliwość wykonania testu oddechowego SIBO stacjonarnie. Jak zostało wspomniane, na rynku dostępne są dwa rodzaje testów oddechowych SIBO: wodorowy i bardziej czuły, wodorowo-metanowy. Wyniki z wodorowego testu oddechowego mogą wyjść fałszywie ujemne. Wynika to z faktu, że wodór jest substratem dla niektórych bakterii, więc może być zużywany, przez co jego stężenie będzie niższe. Fałszywie ujemny wynik, utrudnia postawienie odpowiedniej diagnozy. Procedura badania obejmuje: właściwe przygotowanie pacjenta, obciążenie laktulozą lub glukozą i wydychanie powietrza w odpowiednich odstępach czasu. Cena testu na SIBO w Poznaniu (stacjonarnego) wynosi 320 zł, natomiast testu oddechowego SIBO do wykonania w domu-440zł. Po pobraniu materiału w domu, należy odesłać materiał do siedziby Instytutu Mikroekologii w Poznaniu do analizy. Czas oczekiwania na wynik wynosi do 7 dni roboczych. Kluczowe jest, przy pozytywnym wyniku SIBO – leczenie. Dzięki odpowiedniej terapii, zarówno farmakologicznej jak i dietetycznej można powrócić do zdrowia-bez nawrotów. W przypadku stwierdzenia SIBO, leczenie jest indywidualnie dobierane przez lekarza. W tym celu po otrzymaniu wyniku należy zawsze zwrócić się do lekarza prowadzącego, internisty lub gastroenterologa.

SIBO – leczenie

Terapia SIBO jest stosunkowo długotrwała i wymagająca cierpliwości, natomiast rzetelnie prowadzona może pomóc trwale pozbyć się problemu. W pierwszym etapie, SIBO leczone jest głównie antybiotykiem (ryfaksyminą, neomycyną). Dodatkowo jako wsparcie terapii poleca się zastosowanie specjalnej diety ubogiej w wysokofermentujące produkty, tzw. FODMAP. Celem diety jest ograniczenie produktów spożywczych mogących stanowić pożywkę dla bakterii. FODMAP to akronim pochodzący od słów: fermentujące Oligo- Di- i Monosacharydy oraz Poliole. To grupa krótkołańcuchowych węglowodanów, słabo wchłanianych i szybko fermentujących, o wysokim ciśnieniu osmotycznym. Zalicza się do nich: fruktozę – owoce, miód, słodycze, laktozę – produkty mleczne, fruktany – pszenica, czosnek, cebula, galaktany – rośliny strączkowe, poliole – ksylitol, mannitol, erytrytol. Produkty bogate w FODMAP mogą nasilać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Dieta prowadzona jest etapowo: 1 etap obejmuje eliminację produktów bogatych w FODMAP na 2-6 tygodni, 2 ponowne ich wprowadzenie, a trzeci zindywidualizowanie diety.

SIBO leczone powinno być całościowo, tzn. kluczowym wydaje się być znalezienie przyczyny i jeśli to możliwe, zaleczenie jej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *