Nie bez powodu w codziennym jadłospisie powinny znaleźć się warzywa oraz owoce. Eksperci do spraw żywienia potwierdzają, że te składniki powinno się spożywać nawet 5 razy dziennie. Dlaczego? Ponieważ to właśnie warzywa i owoce są cennym źródłem wartości odżywczych i witamin, jakie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Warzywa i owoce świeże czy suszone?
Wiadomo na pewno, że najwięcej dobroczynnych witamin mają warzywa i owoce świeże, nierzadko te najlepsze składniki znajdują się w ich skórkach. Można jeść je na surowo albo w postaci soków. To zresztą dlatego tak ogromną popularnością cieszą się dzisiaj wyciskarki soków, z których powstaje sok z selera naciowego, marchwi czy pomarańczy. Dowolność kompozycji zależy tylko i wyłącznie od gustu smakoszy.
Można spożywać również owoce i warzywa duszone bądź przygotowane na parze. Najmniej wartości mają te smażone i suszone, chociaż w niejednym domu znajduje się suszarka do owoców. Trzeba przyznać, że kompot z suszonych jabłek czy śliwek jest rzeczywiście pyszny.
Jakie witaminy zawierają owoce i warzywa?
Wszystko zależy oczywiście od gatunku. Jabłka są bogactwem błonnika, witamin A, E, C, K czy tych z grupy B. Zawierają też beta karoten i kwas foliowy. Są świetnym antyoksydantem, do tego korzystnie wpływają na cały układ pokarmowy, mają nawet zbawienny wpływ na cerę. To zresztą dlatego są jednym z najczęściej jedzonym owocem w Polsce.
Kiedy jeść owoce i warzywa?
Suszarka do owoców i warzyw rzeczywiście się przydaje, ale głównie po to, by móc cieszyć się ich smakiem poza sezonem. Najlepiej jadać zaś właśnie owoce i warzywa sezonowe, wtedy, gdy występują one naturalnie i trwa sezon ich zbiorów. Takie mają najwięcej cennych wartości.
Warto wybierać te produkty, które są uprawiane lokalnie, cytrusy sprowadzane z innych zakątków świata mogą być modyfikowane, nigdy nie mamy pewności, jak następowała ich uprawa i jakie opryski stosowano. Może okazać się, że dorodny ananas czy mandarynki są nafaszerowane chemią zamiast witaminami.
O tym warto pamiętać
Owoce i warzywa chociaż smaczne i pełne witamin, to jednak mogą być niekorzystnym alergenem. Jeśli po spożyciu występuje reakcja uczuleniowa, należy produkt wyeliminować z codziennej diety. Najbardziej uczulające są truskawki oraz wspomniane już cytrusy.